Welkom in Oosterend op Terschelling

Het strand van Oosterend; Meer dan zand en water

Het was in 1834 dat de eerste reddingboot van Oosterend in gebruik genomen werd. Toen nog gestationeerd bij het dorp, want het stuivende zand was ongeschikt voor bebouwing. Pas rond de eeuwwisseling bouwden de eilanders een schuur voor de reddingboot in de duinen, ter hoogte van paal 18. Tegenwoordig bevindt de dichtstbijzijnde reddingboot van de KNRM zich in het boothuis bij paal 8. In de zomermaanden wordt een paar keer de roeireddingboot Secretaris Schumacher door twaalf Friese paarden het Oosterender strand opgetrokken en gelanceerd. Een demonstratie die prachtig is om te zien!

De zee neemt, maar geeft ook. Het juttershart van menig eilander gaat sneller kloppen als er lading van een schip overboord is geslagen. De beelden van de 'schoenami' zijn de hele wereld over gegaan, en dagenlang waren eilanders bezig paren bij elkaar te zoeken. Het zorgde voor een levendige handel op het eiland. Maar ook bananen, sinaasappels, sloffen sigaretten, speelgoed, bevroren kalkoenpoten en balken wisten de kust te bereiken, waar altijd wel jutters klaarstonden om de buit binnen te halen. Vele huizen en erfafscheidingen zijn ooit gemaakt van gejut hout.

De zee - samen met metgezel de wind - zorgt voor dynamiek in het duinlandschap. Tussen paal 15 en paal 20 hebben de duinen vrij spel gekregen van Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer; Levende duinen. Door verstuiving worden de duinen breder en sterker en bouwen zo een buffer op tegen zware stormen. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van kustbeheer een veilige manier is. Bijkomend voordeel is dat het zand uit zee veel kalk bevat en planten als loogkruid, zeeraket en blauwe zeedistel hier goed gedijen. Onder aan de randen van de duinen is het domein van de strandbroeders, zoals kleine stern, strandplevier en bontbekplevier. Deze kleine vogeltjes hebben het zwaar in Nederland. Gelukkig kunnen ze hier vaak ongestoord hun jongen grootbrengen.

Tijdens een wandeling een verfrissende duik nemen? Wees bedacht op muien! Een mui is een sterke stroming die ontstaat tussen twee zandbanken, te herkennen omdat er geen golven in dat tussenstuk zijn. Kom je erin terecht? Blijf rustig en trek aandacht, maar zwem niet naar de kant en laat je meevoeren de zee op, hoe tegenstrijdig dit ook voelt. Daarna kun je langs de zandbank terugzwemmen.

Tip: Bij strandpaviljoen Heartbreak Hotel staat een op zonne-energie aangedreven strandrolstoel klaar voor gasten die extra hulp kunnen gebruiken om het strand op te gaan. De strandrolstoel is voor maximaal een uur te leen.

Geschreven door Eilandmeisje

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân