Welkom in Oosterend op Terschelling

 

Ben jij al meegeweest? Een bijzondere belevenis op Terschelling: op een stoere fatbike naar icoon het Drenkelingenhuisje. Onderweg trakteert organisator Marloes Fopma de deelnemers op boeiende vertellingen over het eiland.

 Marloes Fopma is bekend als ‘Verhalenjutter’ met haar bedrijf Eilandmeisje. Deze nieuwe, sportieve activiteit vormt een bijzondere aanvulling op haar aanbod. Marloes: "De intentie is hetzelfde als bijvoorbeeld mijn Schemerwandeling Joon: met deze tochten wil ik verhalen doorgeven waarmee onze gasten het eiland anders gaan beleven.”

De verhalen heeft ze verzameld – gejut – door interviews met eilanders en literatuuronderzoek. “De Boschplaat en strand herbergen vele verhalen. Over 't Koggediep bijvoorbeeld, over stuifdijken, drenkelingen, vogelwachters en over een bijzondere weddenschap.” Marloes vertelt enthousiast over de geschiedenis van de omgeving: “Strand was niet voor niets de plek om te jutten; een bron van avontuur, meevallertjes en heldenmoed.”

Strandfiets

Het idee voor de tochten ontstond toen fietsverhuurder Zeelen de fatbike in het assortiment nam. Dit is een mountainbike met extra brede, dikke banden. “Het is een van de weinige huurfietsen waarmee je op het strand mag”, licht Marloes toe, “Zo kwam ik op het idee dit te koppelen aan eilandverhalen en ontstond een leuke samenwerking. Met deze fatbiketocht is het nu dus mogelijk op een duurzame manier (weer) eens bij het Drenkelingenhuisje te komen. De deelnemers zijn enthousiast. Het is dan ook echt gaaf om over het duin te zoeven op zo’n stoere fiets!”


Húske op'e Hoek


De fietstocht heet ‘Húske op'e Hoek’, met een knipoog naar het Aasters - een Terschellinger dialect. “Over dit Húske - het Drenkelingenhuisje - is natuurlijk veel te vertellen. De verhalen en het fietsen op de fatbike zorgen voor enthousiaste reacties. Zelfs tot aan reisgids ‘Lonelt Planet!.” Eilandmeisje organiseert de fietstocht wekelijks op de donderdagochtenden, tot november. 
Fatbike-tocht Húske op'e Hoek is rechtstreeks bij Eilandmeisje of via de VVV te boeken.“Groepjes kunnen op aanvraag ook op andere dagen terecht en ook in de wintermaanden. Voor meer informatie kunnen mensen altijd even mailen, bellen of op dinsdagochtend langskomen in mijn Verhalen-atelier in Waddengouddorp Oosterend". Marloes besluit: “Mijn missie met Eilandmeisje is de liefde voor Terschelling te delen in verhalen. Omdat ik geloof dat verhalen mensen verbinden met dit geliefde eiland”.

fatbike groot kleiner

 

 

De kofferbakmarkt gehouden op eerste Pinksterdag was een groot succes.
Hier onder treft u een sfeerimpressie aan van die dag.


koffermakmarkt 1 koffermakmarkt 2 koffermakmarkt 3

 koffermakmarkt 4 koffermakmarkt 5 koffermakmarkt 6

koffermakmarkt 7 koffermakmarkt 8 koffermakmarkt 9

 koffermakmarkt 10

De foto's zijn gemaakt door Monique de Boer en Manon Verbeek-Wagenaar

Puur Terschelling is het ‘Leukste uitje van Friesland 2018’

Terschelling, 11 januari 2018

Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend mag zich net als vorig jaar het ‘Leukste uitje van Friesland’ noemen. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Friesland 2018’. Vertegenwoordigers van Puur Terschelling  ontvingen de gouden award uit handen van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het attractiepark Duinen Zathe in Appelscha kreeg de zilveren award en Kinderboerderij De Naturij in Drachten de bronzen award.

Tijdens de verkiezing brachten ANWB-leden massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie. Nieuw dit jaar is de categorie ‘Leukste uitje over de grens’. In totaal werden ruim 100.000 stemmen uitgebracht.

Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend scoort, naast heel veel stemmen, op bijna alle onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod) de hoogste cijfers en is daarmee de winnaar van 2018.

De winnaars van 2018:

Gouden award                 Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend

Zilveren award                 Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha

Bronzen award                Kinderboerderij De Naturij in Drachten

De verkiezing van het ‘Leukste uitje’ is onderdeel van het Land van ANWB. Op www.landvananwb.nl zijn duizenden verrassende dagjes uit te vinden. Dankzij de inbreng van bezoekers is en blijft het Land van ANWB dé plek waar iedereen in Nederland het perfecte dagje of avondje uit of weekendje weg vindt.

puur anwb

 

De kofferbakmarkt op eerste Pinksterdag was een groot succes. Het was mooi weer, meer dan 40 verkopers stonden over het terrein verdeelt.
Live muziek werdt verzorgd door Rene de Beer voor de kinderen was er een springkussen, pony rijden en voorstellingen van Kaatje&Mup.
We kunnen als organisatie terug kijken op een succesvolle dag.

Tijdens de vier verlotingen zijn er nog een paar prijzen niet opgehaald het gaat om de volgende nummers:
nummer 790  een kaasbon van Kaasmakerij De Terschellinger
nummer 791 verblijf voor 2 personen in het Roefke
Nummer 19 een weekend in een Lodge bij het Wantij
nummer 824 tegoedbon voor een wandeling met 4 personen bij wandelen op Terschelling
nummer 945 tegoedbon voor gebruik LoungeBath bij Residentie Dicht bij zee

Bent u een van de gelukkige winnaars stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een foto van uw lot 

De jaarlijkse lichtjestocht in Oosterend van 29 december was ondanks het slechte weer een groot succes.
Het was een leuke soms een beetje spannende maar vooral gezellige lichtjestocht.
Hier onder treft u een korte foto impressie aan.
Wij willen graag alle vrijwilligers bedanken voor hun enthousiasme en Bernlef de Boer die er voor gezorgd heeft dat iedereen met droge voeten de tocht kon beginnen.

Heksen lichtjestocht alle heksen op een rij Lichtjestocht 2017 Oosterend Terschelling

Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017

Lichtjestocht oosterend Terschelling 2017Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017

 

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân