Welkom in Oosterend op Terschelling

Puur Terschelling is het ‘Leukste uitje van Friesland 2018’

Terschelling, 11 januari 2018

Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend mag zich net als vorig jaar het ‘Leukste uitje van Friesland’ noemen. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Friesland 2018’. Vertegenwoordigers van Puur Terschelling  ontvingen de gouden award uit handen van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het attractiepark Duinen Zathe in Appelscha kreeg de zilveren award en Kinderboerderij De Naturij in Drachten de bronzen award.

Tijdens de verkiezing brachten ANWB-leden massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie. Nieuw dit jaar is de categorie ‘Leukste uitje over de grens’. In totaal werden ruim 100.000 stemmen uitgebracht.

Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend scoort, naast heel veel stemmen, op bijna alle onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod) de hoogste cijfers en is daarmee de winnaar van 2018.

De winnaars van 2018:

Gouden award                 Puur Terschelling in Terschelling-Oosterend

Zilveren award                 Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha

Bronzen award                Kinderboerderij De Naturij in Drachten

De verkiezing van het ‘Leukste uitje’ is onderdeel van het Land van ANWB. Op www.landvananwb.nl zijn duizenden verrassende dagjes uit te vinden. Dankzij de inbreng van bezoekers is en blijft het Land van ANWB dé plek waar iedereen in Nederland het perfecte dagje of avondje uit of weekendje weg vindt.

puur anwb

 

De jaarlijkse lichtjestocht in Oosterend van 29 december was ondanks het slechte weer een groot succes.
Het was een leuke soms een beetje spannende maar vooral gezellige lichtjestocht.
Hier onder treft u een korte foto impressie aan.
Wij willen graag alle vrijwilligers bedanken voor hun enthousiasme en Bernlef de Boer die er voor gezorgd heeft dat iedereen met droge voeten de tocht kon beginnen.

Heksen lichtjestocht alle heksen op een rij Lichtjestocht 2017 Oosterend Terschelling

Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017

Lichtjestocht oosterend Terschelling 2017Lichtjestocht Oosterend Terschelling 2017

 

 

 

Eilandmeisje biedt een nieuwe activiteit in ons dorp: schemerwandeling Joon. Door bijzondere verhalen door te geven wil ondernemer Marloes Fopma deelnemers het duinlandschap rondom Waddengouddorp Oosterend anders laten beleven. 

Joon is Aasters - een Terschellinger dialect - voor avond. Met een vertrek in de schemering, de tussenfase tussen de dag en de nacht die in het verschiet ligt, wandelen deelnemers als het ware de avond in. De Boschplaat is het eerste Dark Sky Park van Nederland, en Marloes laat je graag de schoonheid van die duisternis zien. Onderweg vertelt ze verhalen die ze heeft gejut in interviews met eilanders, via literatuuronderzoek en door het gebied zelf goed te verkennen. De duinen herbergen vele verhalen. Over zandverstuivingen bijvoorbeeld, over nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers, dark sky, levende duinen, of het duinkonijn. Schemerwandeling Joon is rechtstreeks bij Eilandmeisje te boeken en via het VVV. De wandeling is wekelijks te beleven tot en met mei en duurt ongeveer 2 uur. Marloes: "Daarmee doe ik het even anders dan de meeste aanbieders van activiteiten, ik bied deze belevenis aan in de 'rustigere' maanden. De eerste deelnemers reageerden heel enthousiast. Het is alleen al bijzonder om hier vrij door de duinen te lopen, dat mag op veel plekken niet meer. Ik geloof dat wandelen, verhalen, natuur en cultuur een goede combinatie vormen. Mensen krijgen zo meer bewustwording van de plek waar ze zijn en het landschap dat ze zien. De wandeling krijgt een extra dimensie door met verhalen het onzichtbare zichtbaar te maken. Het duinlandschap is dynamisch en dat is de wandeling ook, want de verhalen die ik vertel verschillen per keer."Startpunt is de parkeerplaats van de strandovergang van Waddengouddorp Oosterend. De starttijd is afhankelijk van de zonsondergang.Voor (internationale) groepen is de schemerwandeling Joon ook te boeken op andere dagen. "Als geïnteresseerden meer informatie willen dan kunnen ze altijd even mailen, bellen of op dinsdagochtend langskomen in mijn verhalenatelier in Waddengouddorp Oosterend", zegt Marloes. De missie van Eilandmeisje is de liefde voor Terschelling delen. Dat doet Marloes als verhalenjutter van Terschelling door verhalen te zoeken en te vertellen. "Omdat ik geloof dat verhalen mensen verbinden met dit geliefde eiland.

Schemerwandeling Joon

 

Wees welkom in ons meest
Heks achtige deel van Oosterend

Het dorp Oosterend gelegen aan de oost kant van het eiland.
Stond altijd bekend als rustig en kalm.
Alle bewoners konden zonder zorgen over straat, totdat...

Vrijdag 29 december 2017

Start: 17.30 uur
Startpunt: Residentie Dicht bij zee (Duinweg Oosterend 26 in Oosterend)
Deelname: Gratis
Tijdsduur: ongeveer 30 minuten

Lichtjestocht 2017 foto verkleind

 

Tijdens Nacht van de Nacht, op zaterdag 28 oktober, biedt stichting Natuurlijk Oosterend een heus Dark Sky menu aan met diverse belevenissen in en rondom Waddengouddorp Oosterend.

Het is alweer de zevende keer dat Stichting Natuurlijk Oosterend meedoet met de landelijke Nacht van de Nacht. Drie ondernemers bieden een belevenis aan waarbij Dark Sky centraal staat. Deelnemers kunnen mee met de schemerwandeling Joon van Eilandmeisje. Joon is Aasters - Terschellinger dialect -  voor avond. Met een vertrek in de schemer, de tussenfase tussen de dag en de avond die in het verschiet ligt, wandel je als het ware de avond in. De duinen van Oosterend herbergen tal van verhalen, over zandverstuivingen, levende duinen, nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers en nog veel meer. Vervolgens wordt er een drie-gangen diner geserveerd in restaurant De Heeren van der Schelling in sfeervolle setting.  Eigenaar en chef-kok Arno van Veen heeft mooie gerechten samengesteld, passend bij de herfst. Daarna staan huifkarren klaar op het erf van Puur Terschelling om naar De Boschplaat te gaan en sterrenkundige Adrie van Warmenhoven gaat mee om uitleg te geven over de sterrenhemel. Een kampvuurtje, warme chocolademelk, marshmallows en een sterrentelkaart maken deze belevenis compleet. De onderdelen zijn ook los te boeken. De Boschplaat is het eerste Dark Sky Park van Nederland en de ondernemers laten je graag de schoonheid van de duisternis ervaren. Oosterend zelf is grotendeels deze avond gehuld in duister, lantaarns zijn uit en bewoners worden opgeroepen de buitenverlichting uit te laten. Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief om aandacht te vragen voor de duisternis en lichthinder ter sprake te brengen.

 

Nacht van de Nacht Poster 2017

 

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân