Welkom in Oosterend op Terschelling

 

 

Eilandmeisje biedt een nieuwe activiteit in ons dorp: schemerwandeling Joon. Door bijzondere verhalen door te geven wil ondernemer Marloes Fopma deelnemers het duinlandschap rondom Waddengouddorp Oosterend anders laten beleven. 

Joon is Aasters - een Terschellinger dialect - voor avond. Met een vertrek in de schemering, de tussenfase tussen de dag en de nacht die in het verschiet ligt, wandelen deelnemers als het ware de avond in. De Boschplaat is het eerste Dark Sky Park van Nederland, en Marloes laat je graag de schoonheid van die duisternis zien. Onderweg vertelt ze verhalen die ze heeft gejut in interviews met eilanders, via literatuuronderzoek en door het gebied zelf goed te verkennen. De duinen herbergen vele verhalen. Over zandverstuivingen bijvoorbeeld, over nachtjagers, drenkelingen, verdwenen akkers, dark sky, levende duinen, of het duinkonijn. Schemerwandeling Joon is rechtstreeks bij Eilandmeisje te boeken en via het VVV. De wandeling is wekelijks te beleven tot en met mei en duurt ongeveer 2 uur. Marloes: "Daarmee doe ik het even anders dan de meeste aanbieders van activiteiten, ik bied deze belevenis aan in de 'rustigere' maanden. De eerste deelnemers reageerden heel enthousiast. Het is alleen al bijzonder om hier vrij door de duinen te lopen, dat mag op veel plekken niet meer. Ik geloof dat wandelen, verhalen, natuur en cultuur een goede combinatie vormen. Mensen krijgen zo meer bewustwording van de plek waar ze zijn en het landschap dat ze zien. De wandeling krijgt een extra dimensie door met verhalen het onzichtbare zichtbaar te maken. Het duinlandschap is dynamisch en dat is de wandeling ook, want de verhalen die ik vertel verschillen per keer."Startpunt is de parkeerplaats van de strandovergang van Waddengouddorp Oosterend. De starttijd is afhankelijk van de zonsondergang.Voor (internationale) groepen is de schemerwandeling Joon ook te boeken op andere dagen. "Als geïnteresseerden meer informatie willen dan kunnen ze altijd even mailen, bellen of op dinsdagochtend langskomen in mijn verhalenatelier in Waddengouddorp Oosterend", zegt Marloes. De missie van Eilandmeisje is de liefde voor Terschelling delen. Dat doet Marloes als verhalenjutter van Terschelling door verhalen te zoeken en te vertellen. "Omdat ik geloof dat verhalen mensen verbinden met dit geliefde eiland.

Schemerwandeling Joon

 

Over ons

Oosterend is een mooi en authentiek stukje Terschelling dat gezien en beleefd mag worden door eilanders en binnen- en buitenlandse gasten. De Stichting Natuurlijk Oosterend Terschelling (NO) zet zich ervoor in dat het unieke karakter en de schoonheid van ons dorp op de kaart wordt gezet zonder onze authenticiteit aan te tasten. Binnen Natuurlijk Oosterend is de bevordering van de leefbaarheid in Oosterend een belangrijk doel. Hiermee willen wij duurzaamheid, kleinschaligheid en de natuur als onze sterke punten benadrukken en uitdragen.

Onze partners

Waddengoud
Dark Sky Park
Staatsbosbeheer
Polderpracht
Gemeente Terschelling
Provincie Fryslân